Een huis van afval

Een huis van afval

19 January, 2018

In augustus 2014 hebben wij, Ferry en Nina, de lege plek in de Gouvernestraat gevonden. Daarna hebben we 2 jaar intensief gewerkt om van een leeg stukje grond, naar een ingewikkelde bouwplaats midden in de stad, tot een opgeleverd huis te komen. Na het initiatief nemen, ontwikkelen, ontwerpen en bezuinigen, hebben we ook de bouwbegeleiding en communicatie met de omwonenden op ons genomen. Voor ons, als twee jonge architecten heeft dit project naast een mooi huis op een centrumlocatie, ook een waardevol leerproces opgeleverd.

De Gouverneur is een nieuw woonhuis tussen bestaande gebouwen in het Oude Westen van Rotterdam. Het is door de bouwhoogte en de metselwerk gevel een neutrale inpassing in haar omgeving en van binnen verrassend ruimtelijk en licht.

Het project is een resultaat van het ‘Klein en Fijn’ initiatief van de gemeente Rotterdam, dat kleinschalige ontwikkelingen in de bestaande stad mogelijk maakt. Door deze invullingen is het mogelijk om de stad te verdichten zonder te slopen, en om de stedenbouwkundige structuur te verbeteren. In dit geval is een gat in de straatwand gedicht en de sociale controle in de doorgang naar de binnenplaats vergroot.

In de Gouvernestraat is een rijkdom aan Nederlandse architectuur uit 1850 tot 2016 te vinden. De tijd waarin het is gebouwd is altijd leesbaar. Naast een diversiteit aan vormen en detaillering, zijn er veel dubbele deuren te vinden met werkplaatsen op de begane grond. En er is 1 grote overeenkomst, alle gevels zijn gebouwd met baksteen. Het woonhuis is een eigentijdse nieuwkomer, maar wordt met de bakstenen gevel en brede houten voordeur onderdeel van de straat.

Het metselwerkverband verwijst naar zowel voor- als naoorlogse architectuur. Het verdubbelde kettingverband eindigt bovenin het gebouw met terugliggende stenen, die een moderne gevelbeëindiging vormen. De toegepaste baksteen is gemaakt van bouwafval. Het is een nieuw product en de eerste keer dat de baksteen is toegepast als gevelmateriaal.

De kettingen in het metselverband zijn extra benadrukt door het toepassen van doorgezaagde stenen. De gladde oppervlakte van deze stenen reflecteert het licht anders en verraadt de samenstelling van de stenen: die zijn gemaakt van bouwafval zoals steen, glas en keramiek. Daarmee is het afval in de stenen de decoratie van het huis. Het toepassen van deze circulaire baksteen is innovatie binnen de traditie.

Duurzaam bouwen is meer dan een laag huishoudelijk energieverbruik realiseren. De verspilling van energie en materiaal tijdens de bouw, bij het produceren van bouwproducten en bij het slopen van bouwwerken is minder zichtbaar maar aanzienlijk. Circa 40% van het afval dat we in Nederland produceren is bouwafval. 26% van het steenachtig materiaal in het huis is circulaire baksteen.

Door minder materiaal te gebruiken is er ook minder transport, minder verwerking en minder afval. Bij het ontwerp van dit huis is daarom gekozen voor dunne vloeren, minder scheidingswanden en minder afwerking. Door de toepassing van stenen gemaakt van bouwafval, een hernieuwbaar product met een herkenbare uitstraling, laten we zowel de schoonheid van duurzaamheid zien als de duurzaamheid van schoonheid.

www.architectuurmaken.nl

09_Woning-_Gouvernestraat_Ossip.jpg

architectuurmaken_-_Gouvernestraat_Ossip-800x533.jpg

architectuurmaken_-_Gouvernestraat_woonkamer.jpg

sierkindedeur-architect.jpg

07_Woning-_Gouvernestraat_Ossip-800x533.jpg



Gerelateerde blogs

City Shelter

City Shelter

Delen

Deel dit met anderen

Facebook Facebook Twitter Twitter

Pin It Pinterest Google Plus Google Plus

Stuur naar vriend(in) Stuur naar vriend(in)